Financieel directeur als opvolger?

Vaak wordt gezegd dat de DGA de drijvende kracht is achter zijn onderneming. Maar is dit in de volgende fases van de onderneming nog altijd nodig? Zodra de onderneming in een volwassen levensfase beland drijft de onderneming tevens op een aantal sleutelfunctionarissen binnen het bedrijf die al langdurig relaties onderhouden met de afnemers, personeel en leveranciers. Echter, deze vakinhoudelijk goede managers zijn niet de gewenste opvolger en zijn zeer tevreden met hun huidige bestaan. 

In dit soort situaties, bij veelal technisch georiënteerde bedrijven, is een financiële man als nieuwe aandeelhouder voor alle betrokkenen een ideale oplossing. Immers, de organisatie gaat autonoom verder. Het is business as usual en veranderingen worden geleidelijk en in overleg doorgevoerd.

Middels het planning & control proces kan jaarlijks de strategie (her)bepaald worden zonder dat het een top-down benadering is. Immers, de financiële man is proces manager en niet de algemeen directeur. Dit zorgt voor draagvlak en worden de sleutelfunctionarissen betrokken bij het beleid van de onderneming. Zij worden volwassen benaderd en dragen bij aan het succes van de onderneming en voelen zich mede verantwoordelijk voor de toekomst van de organisatie waar tientallen gezinnen van leven. Hiermee wordt het P&C proces een jaarplan die geleidelijke verandering mogelijk maakt en niet uitsluitend een als noodzakelijk kwaad ervaren budget ronde.

De nieuwe rol…

De FD is feitelijk een combinatie van investment manager (eenmansinvesteringsmaatschappij), controller, IT manager, treasurer en bedrijfsadviseur die innovatie initieert. 

Voor welke bedrijven?

Uiteraard zijn niet alle bedrijven geschikt voor deze oplossing. Veelal zijn het bedrijven die lager in de waardeketen zitten, beschikken over bestaande relaties en een stabiele marktpositie hebben. Dynamische omgevingen zoals de IT industrie zijn minder geschikt voor een dergelijke oplossing.

Investment manager

Veelal is een FD instaat om een leveraged buyout zelf te realiseren. Iets was doorgaans een participatiemaatschappij doet. Daarom is een private equity huis doorgaans niet een voorstander om mee te doen met een FD als MBI kandidaat.

Controller

Optimaliseren van interne en externe processen (denk aan E-commerce en alle succesfactoren die daarmee samenhangen), planning en control als strategisch instrument. Interne periodieke rapportages zijn niet altijd geborgd in het MKB. Wij weten allemaal dat het formuleren van doelstellingen meer focus en motivatie brengt binnen een organisatie. Zeker als sleutelfunctionarissen betrokken zijn bij het formuleren van het jaarplan.

IT manager

ICT is geen full-time functie maar de FD kan hier een belangrijke rol invullen en ICT tot een strategisch instrument ombuigen: lean processen inrichten, dashboards zijn nu ook betaalbaar binnen het MKB. Ecommerce in B2B biedt legio kansen om autonome groei te bewerkstelligen. Via deze weg heeft de FD veel invloed op de richting en innovatie van de onderneming. In technisch georiënteerde ondernemingen neemt niemand hier verantwoordelijkheid voor.

Treasurer

Bankzaken, werkkapitaal management, financiering. Betalingscondities afnemers en leveranciers is vaak een onderschikt punt van onderhandeling. Het vragen van aanbetaling is nooit leuk maar is verrassend vaak haalbaar. Banken praten graag met een financiële eigenaar: hij of zij weten heel goed waar het de bank om gaat en zorgt voor een goede informatie voorziening en voorkomt verassingen.

Adviseur, vraagbaak en beslisser

Werknemers weten heel goed wat nuttig en noodzakelijk is maar hebben de steun in de rug nodig en consensus om de uiteindelijke beslissing te nemen. De FD als eigenaar is dan de ideale persoon die niet in de inhoud gaat maar wel de klankbord is bij besluitvorming. Dit zorgt voor rust en stabiliteit en draagvlak binnen de onderneming.

Geen commissaris

De FD is geen commissaris op afstand maar meewerkend voorman en de kritische vragen stelt tijden de RvC vergadering, hij is immers eigenaar.  Juist door een rol in de operatie te spelen weet de FD heel goed wat speelt.

Eigenschappen

Uiteraard dient de FD bepaalde eigenschappen te hebben die niet altijd aanwezig zijn bij financiële mensen. Minder binaire denken (debet of credit), mensen kennis en situationeel leiderschap. Aandacht voor mensen en diplomatiek handelen maar ingrijpen als de situatie dit noodzakelijk maakt.

Kortom, voor bedrijven in een volwassen levensfase een ideale oplossing voor alle belanghebbende.

Welke FD gaat de uitdaging aan? Stuur een bericht via de contactpagina.

Gepubliceerd door HdG

Overname specialist en adviseur bedrijfsopvolging. Waardebepaling, Dealmaker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s